2020-04-11 19:55:21• hírek • Szatmár.ro/ MTI / M1 Híradó

Megérkeztek Szatmárnémetibe a magyar kormány által küldött védőfelszerelések

Fotó: Veres Nándor, MTI
Fotó: Veres Nándor, MTI

A magyar kormány több százezer maszkot és koronavírus teszteket küldött a határon túli magyar közösségeknek, adott hírt róla az M1 Híradó.  Szatmárnémetibe péntek este érkezett meg az első szállítmány, amelyben maszkokat és védőfelszereléseket, fertőtlenítőszereket küldtek.

 

Amint Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke az M1 Híradónak elmondta, nagyon nagy segítségnek tartja a szállítmányt, mivel ezeket nagyon nehéz beszerezni, különös tekintettel Romániában, ahol akadoznak az ellátási rendszerek, a megrendelt eszközök sem érkeznek meg, és szinte több a fertőzött Erdélyben, mint egész Magyarországon.  

 

Az orvosi eszközök szállításában  az Autonet Import kft segédkezett. Nagyváradra is érkezett küldemény, ezekből idősotthonokba, gyermekotthonokba és háziorvosi rendelőkbe is juttatnak.

 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondta: a határon túl élő magyar közösségeknek eszközbeli segítséget is nyújt a kormány, 600 ezer maszkot, valamint néhány tízezer védőruhát, védőfelszerelést és tesztet biztosítanak számukra a Erdélyben, Felvidéken, Székelyföldön, Kárpátalján, Szlavóniában, a Mura-vidéken és a Vajdaságban.
    

A külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta: Magyarország azért tudja megtenni ezt, mert működik a Kína és Magyarország közötti légihíd és a kormány több mint 30 millió maszkot vásárolt már Kínából. 
    

Emellett van egy komplett gépsor, amely hamarosan megkezdi a működését és havonta 2 millió 800 ezer maszkot lehet rajta előállítani. A saját gyártású maszkok megteremtik a lehetőséget arra is, hogy segítse a kormány azokat, akik nagy bajban vannak Magyarország környékén - mondta. 
    

Közölte: szinte mindegyik határon túli magyar közösség megkereste a kormányt azzal, hogy rossz az ellátottság azokon a területeken, ahol élnek, egyes kórházak pedig a működési képességeik küszöbére értek a koronavírus jelentette kihívások miatt.
    

Szijjártó Péter azt mondta: kötelességünk a magyar emberek egészségét és életét megvédenünk, ehhez pedig szükséges, hogy az egészségügyi védekezés sikeres legyen. Hozzátette: az elkövetkező hetekben is jelentős szállítmányok érkeznek Magyarországra Kínából, elősegítve az egészségügyi védekezés sikerét. 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: